RAZUMEVANJE I OPIRANJE NACIONALISTIČKOM EKSTREMIZMU – ZAPADNI BALKAN I PITANJE KOSOVA

Аутор: Andrej Jakobčič, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=66759

Epeka Slovenia će u Mariboru od 7. do 11. juna 2021 godine održati obuku za projekat pod imenom “Razumevanje i opiranje nacionalnom ekstremizmu – Zapadni Balkan i pitanje Kosova.”

Organizatori veruju da će zajedničko iskustvo biti obogaćeno različitim veštinama, znanjem i stavovima 22 učesnika iz 10 različitih zemalja, pa žele da ohrabre učesnike da aktivno učestvuju u deljenju, učenju i stvaranju.

O projektu:

Nestabilnost u regionu Zapadnog Balkana (WB) i dalje je problem, ali mi nailazimo na savremene životne probleme ne samo mladih, već i svih generacija.
To se kreće od velikih tekućih protesta na lokalnom i nacionalnom nivou, povećanja napetosti oko granica, trgovinskih sporova i zatvaranja tržišta i nesankcionisanog nasilja nad novinarima.

Svi ovi faktori predstavljaju značajne smetnje ekonomiji, demokratskim procesima, blagostanju pojedinaca, kao i procesu pridruživanja EU.

Jedan od ključnih razloga koji stoje u osnovi tenzija koje muče Balkan je sve veća bujica nacionalizma koja karakteriše lokalnu i regionalnu politiku i odnose između susednih zemalja.

Ekstremizam zasnovan na nacionalnoj, etničkoj ili religioznoj pozadini jedan je od najočitijih destabilizirajućih faktora kako u EU, tako i na Balkanu.

Tako je Epeka mreža dizajnirala projekat Razumevanje i izazovi nacionalističkog ekstremizma – projekat koji koristi pristup odozdo prema gore za borbu protiv nacionalističkih ekstremizama kroz obrazovanje omladinskih radnika (iz EU i Balkana), dizajniranje priručnika i razvoj neformalnih obrazovnih metoda, kroz koje mladi radnici iz partnerskih zemalja osnažiće mlade da se bave slučajevima ekstremizma.

Mnoge velike inicijative odozgo prema dole previđaju činjenicu da je virulentni nacionalizam ukorenjen u kulturi, a najefikasnija dugoročna strategija za njegovo smanjivanje je učiniti ga kulturološki manje prihvatljivim, a da bi ovo uspelo, ključna ciljna grupa su mladi.